Over ons

Welkom bij Slim en Gezond.nl, je bron voor tips en informatie voor een gezonde, fitte en slimme leefstijl. Ontdek praktische adviezen over voeding, fitness, mentaal welzijn en slimme levenshacks. Laat je inspireren en verrijk je leven op een positieve manier. Samen naar een slimmer, fitter en gezonder leven!

Sauna en gewichtsverlies: feiten en fabels

Sauna's zijn een populaire plek om te ontspannen en te genieten van de warmte. Ze zijn er in alle soorten en maten, van traditionele Finse sauna's tot infraroodsauna's en stoombaden. Maar wist je dat sauna's ook worden geassocieerd met gewichtsverlies? Er wordt beweerd dat tijd doorbrengen in de sauna kan helpen bij het afvallen. Maar is dat echt waar? In dit artikel gaan we dieper in op de feiten en fabels van sauna's en gewichtsverlies.

Feiten en fabels van sauna's en gewichtsverlies 

Feit: Sauna's kunnen helpen bij het afvallen

Sauna's kunnen inderdaad helpen bij het afvallen, maar niet op de manier waarop je zou denken. Tijd doorbrengen in de sauna kan de stofwisseling tijdelijk verhogen, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Internal Medicine toonde aan dat het gebruik van een sauna gedurende 30 minuten het energieverbruik met ongeveer 100 calorieën kan verhogen. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid calorieën die je zou verbranden tijdens het wandelen gedurende 30 minuten.

Fabel: Sauna's verbranden vet

Hoewel sauna's kunnen helpen bij het verhogen van de stofwisseling, verbranden ze geen vet. Het verhogen van de stofwisseling is slechts een tijdelijk effect en heeft geen blijvende invloed op het gewichtsverlies. Om vet te verbranden, moet je een calorietekort creëren door minder calorieën te eten dan je verbrandt.

Feit: Sauna's kunnen helpen bij het verminderen van watergewicht

Een van de redenen waarom mensen denken dat sauna's helpen bij gewichtsverlies, is omdat ze watergewicht kunnen verminderen. Wanneer je in de sauna zit, transpireer je en verlies je vocht. Dit kan resulteren in een tijdelijk gewichtsverlies, maar het is geen vetverlies. Het verliezen van watergewicht kan echter wel een verschil maken op de weegschaal en kan mensen motiveren om door te gaan met hun dieet- en trainingsprogramma.

Fabel: Sauna's kunnen je helpen om af te vallen zonder dieet en lichaamsbeweging

Helaas is dit niet waar. Het verliezen van gewicht vereist een combinatie van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Het doorbrengen van tijd in de sauna kan een extra boost geven aan je gewichtsverliesprogramma, maar het kan geen dieet en lichaamsbeweging vervangen.

Feit: Sauna's kunnen helpen bij het verminderen van stress

Stress is een belangrijke factor die kan bijdragen aan gewichtstoename. Het verhogen van de cortisolspiegel in het lichaam kan ervoor zorgen dat het lichaam vet opslaat, vooral rond de buikstreek. Door de warmte en ontspanning van de sauna kan het lichaam de cortisolspiegel verlagen en kan het bijdragen aan het verminderen van stress. Dit kan op zijn beurt helpen bij het afvallen. Bovendien kan het regelmatig bezoeken van een sauna bijdragen aan een verbeterde slaapkwaliteit, wat ook kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Fabel: Sauna's kunnen het lichaam ontgiften

Er wordt beweerd dat sauna's het lichaam kunnen ontgiften door zweet af te voeren en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen. Het lichaam heeft een ingebouwd systeem om gifstoffen te verwijderen, zoals de lever en de nieren. Het transpireren in de sauna kan wel helpen bij het verminderen van vochtretentie, maar het is geen bewijs dat het lichaam wordt ontgift.

Feit: Sauna's kunnen bijdragen aan een gezonde huid

De warmte van de sauna kan helpen bij het openen van de poriën en het verbeteren van de bloedsomloop, wat kan bijdragen aan een gezonde huid. Bovendien kan de sauna helpen bij het verwijderen van dode huidcellen, wat kan bijdragen aan een zachtere huid en een stralende teint.

Fabel: Sauna's kunnen bijdragen aan spieropbouw

Er wordt beweerd dat de warmte van de sauna kan helpen bij het opbouwen van spieren. Dit is echter niet waar. Om spieren op te bouwen, moet je regelmatig weerstandstraining doen en voldoende eiwitten eten om spieren te laten groeien. De sauna kan echter wel helpen bij het ontspannen van de spieren na een intensieve training.

Conclusie 

In conclusie, sauna's kunnen bijdragen aan gewichtsverlies, maar het is geen wondermiddel dat op zichzelf kan worden gebruikt om af te vallen. Het kan echter wel een aanvulling zijn op een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Sauna's kunnen ook bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit, wat beide kunnen bijdragen aan gewichtsverlies.

Het is belangrijk om te onthouden dat sauna's niet geschikt zijn voor iedereen. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk of hartproblemen, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van een sauna. Het is altijd verstandig om met een arts te praten voordat je begint met het gebruik van een sauna.

Tot slot kan de sauna een geweldige plek zijn om te ontspannen en te genieten van de warmte. Het kan bijdragen aan een gezonde huid en kan helpen bij het herstellen van spieren na een training. Maar als het gaat om gewichtsverlies, moet het worden gezien als een aanvulling op een gezonde levensstijl en niet als een op zichzelf staande methode om af te vallen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.